Olivlunden redo för höst

I år har olivträden blivit ordentligt beskurna för att hålla sig friska och på sikt ge god skörd. Även de andra fruktträden med fikon, apelsiner och mandariner har ansats rejält. Nu har vi en generös vedstapel som behöver torka innan vi eldar med veden under de kyligare månaderna.

Vi minns doften av olivträ som brinner långsamt, något vi upplevde på en lantgård på andra sidan Pisticci där vi bodde tillfälligt medan vårt renoverings- och husbygge pågick våren 2009. Mamman i huset satt på en pall och grillade pannini på glöden i öppna spisen, omringad av familj och övernattande gäster.

På landsbygden i Italien används den öppna spisen för matlagning och är en given samlingsplats i stenhusen som i många fall saknar värmelement som vi är vana vid. Underkläder av ylle, en extra varm kofta och varma tofflor på fötterna är ett måste. Som tur är värmer solen ofta uteluften dagtid och då går man helt enkelt ut och värmer sig.


Kommentarer

Lämna ett svar