Väderprognosen visade regn, regn och regn i Pisticci i Basilicata. Vi väntade tålmodigt i två dygn. ”Om det inte regnar i natt kan vi skörda i morgon bitti”, sade våra odlargrannar. Inget smatter hördes på taket under natten och i morse den 15 november kom de hela familjen med nät och redskap.
En knapp dags arbete för sex personer gav 276 kilo oliver. Vi vägde dem hos frantoion, olivpressen nära oss, och dagen efter var vi välkomna att pressa våra oliver.
Först i slutet av oktober kom det efterlängtade regnet efter torkan sedan i mars. Utan vatten blir det inga friska oliver och därmed ingen olja. Vi tackar för att det har regnat. Men årets skörd blev mycket mindre än förra året. Vartannat år blir den större och vartannat mindre – det är naturens gång.
Efter tre timmars mekaniska processer fick vi 37 liter kallpressad olja som utvunnits ur våra oliver. Lyckan är stor när olivoljan rinner ur pipen och vi vet att den kommer enbart från vår olivlund och är ekologisk. Färdig att smaka.