År 2010 deltog hela familjen i skörden tillsammans med våra odlargrannar Domenico, Anna och deras släkting Nicola. Vi skördade våra ekologiskt odlade oliver den 21 oktober i soligt väder. Det blev 280 kilo, nästan 60 kilo mindre än året före.
När vi var klara samlades vi kring vårt stora matbord och åt en lång och god lunch med lokalt vin som våra odlargrannar hade med sig. Även Domenicos och Annas yngste son Antonio anslöt sig. Tomatsåsen till pastan kryddades med vår egen vilda ruccola från olivlunden. Våra grannar plockade några kaktusfikon från de manshöga katusarna som står utanför köksfönstret och skar upp dem till efterrätt. Efter lunchen körde vi olivsäckarna till olivpressen, il frantoio, i trakten.
Våra 280 kilo oliver blev i år 42 liter olivolja.
Casa Hera extra jungfruolivolja kommer från vår olivlund i Pisticci i Basilicata i södra Italien. Det är en liten ekologisk odling där 29 olivträd samsas med apelsin- och fikonträd, granatäpplen och kaktusfikon. Naturen får ha sin gång. Varken gödning eller bekämpningsmedel används.
Oliverna skördas en gång om året, i slutet av oktober. Olivsorten heter Nostrano. Oliverna kallpressas vid en olivpress, il frantoio, i trakten. Resultatet blir en olivolja av högsta kvalitet med smak av den specifika platsen, klimatet och den röda jorden. Nypressad Casa Hera olivolja är fyllig, med smak av gräs och har en pepprig efterton.
Förvaras mörkt och helst lufttätt.