Året i olivlunden

JANUARI

Mandarinerna mognar

Även apelsiner är mogna att plocka nu och en tid fram över. Frukterna mognar i olika takt, vilket är praktiskt.

Längst bort i olivlunden står några resliga fikonträd. Under vintern tappar de alla blad och det är förvillande lätt att tro att de har dött. Men när jag tittar närmare ser jag de hoppfulla knopparna till bladen och om ett halvår böjer sig grenarna ner mot marken av tyngden från de många fikonen.

FEBRUARI

Körsbärsträd planteras

MARS

Olivträden kan börja beskäras

APRIL

MAJ

Marken rensas från ogräs, hindrar bränder från att spridas när sommaren är het och torr.

Kaktus i blom. När blommorna vissnar börjar frukterna ta form. Mogna att äta när vi skördar oliverna i oktober.

Rödblommande buske visade sig vara granätäpple som mognar på hösten.

JUNI

JULI

AUGUSTI

I augusti plockar vi mogna fikon. Färska fikon håller sig inte länge och därför är det tyvärr knappt någon idé att ta med dem hem till Sverige. Vi samlar recept på fikonmarmelad, inlagda fikon, fikonchutney och…ja allt som vi kan tänka oss att göra av alla fikon från fem träd.  Men godast är de nog att äta direkt från trädet.

SEPTEMBER

OKTOBER

Oliverna skördas och pressas till olja.

Granatäpplen mogna att äta

NOVEMBER

Kaktusfikon är röda och ätmogna

DECEMBER

Apelsinerna och mandarinerna börjar mogna